Panden

Contact

Het Nobelhuis

Koninginnegracht - Koninginnegracht 42 A t/m F
Koninginnegracht A t/m F - Den Haag

Ontstaan

Dit statige pand in eclectische stijl werd omstreeks 1870 als woonhuis gebouwd en is in oorsprong symmetrisch met het linker buurpand. In latere tijd is de voorgevel verhoogd en voorzien van een forse lijst met voluten. De kap vervangen door een plat dak.

Er is weinig bekend van de bewoningsgeschiedenis. In 1969 werden in de panden Koninginnegracht 42 en 43 de opleiding tot apothekersassistenten gevestigd, wat grote consequenties had voor het interieur. Alle schouwen, parketvloeren, stucplafonds en kastenwanden werden gesloopt om ruime klaslokalen te formeren. Op iedere verdieping werd tevens een verbinding aangebracht tussen de beide panden. In de tuin, die zich aan de achterzijden over twee panden uitstrekt, werd een uitbreiding voor drie klaslokalen gerealiseerd.

Op de laatste dag van 1993 werden de panden Koninginnegracht 42 en 43 door de Dienst der Domeinen aan de stichting overgedragen. Kort daarop werden de panden door de bewoners, die de panden hadden gekraakt, ontruimd en kon met het voorbereiden van de renovatiewerkzaamheden een aanvang worden gemaakt. De uitbreiding in de tuin werd gesloopt en in nr. 42 werden zes appartementen gerealiseerd, terwijl nr. 43 aan een particulier werd doorverkocht. De monumentale entree met zijn marmeren vestibule en fraaie houten trap werd gerestaureerd.

Gemeentelijke monumentenlijst

Als enige bezit van de stichting is Koninginnegracht 42 geen door de rijksoverheid beschermd monument. Wel staat het pand wegens zijn monumentale voorgevel op de Gemeentelijke monumentenlijst. In de aankoopbeslissing heeft duidelijk meegewogen om een "rotte kies" in de voor het overige nog vrij gave wand van de Koninginnegracht te herstellen en tevens de woonfunctie hier weer terug te laten keren.